Freitag, 16. Januar 2015

BİLETSİZ YOLCULUK YAPMA!


Espri bu ya, iki genç kız trene biletsiz binmiş. Kontrolcü ceza yazmak için isimlerini sorunca biri Türkan Şoray demiş, diğeri Filiz Akın. Kontrolcü de "Memnun oldum, ben de Tarık Akan!" demiş. Meğer türkmüş. Gençler ceza yemekten kurtulamamışlar tabi.
Almanya'da biletsiz trene ya da otobüse binmeniz çok kolay. Engel yok, binerken bilet soran yok. Ama siz yolculuk yaparken üniformalı veya normal giyinmiş bir kontrolcünün aniden bilet sorup sizi biletsiz yakalayıp diğer yolcuların ayıplayan bakışları arasında trenden indirme ve ceza yazma ihtimali çok yüksek.
Ulaşım araçlarını biletsiz kullanmaya alışmış gençler yakalanmamanın yollarını bulmuş. Şehirdeki kontrolcülerin hepsini artık ezberlemiş, onlardan birisi binince hemen inen de var, tek biletle iki kişi binip birisi bileti gösterince kontrolcüye farkettirmeden bileti diğerine uzatan da. Hatta facebook üzerinden organize olup radar ihbarı yapar gibi birbirlerine kontrolcü olan otobüsü, treni haber veren gençler bile var.
Kontrolcüler biner binmez hemen trenden inip bir de kapanan kapıdan kontrolcüye el sallayan gençleri de görmüştüm. Biletsiz yolculuk yapmaya o kadar alışmışlardı ki artık kontrolcüler de onları tanıyordu.
Kontrolcü yaklaşırken koltuğun altına saklanır gibi yapıp, biletsiz birini yakaladığını zanneden kontrolcüyü biletini göstererek şaşırtan espri sever vatandaşlar da var, biletini cüzdanından yavaşça çıkarıp kontrolcüyü bekleterek biletsiz yolcu varsa yakalanmasını engellemeye çalışan yardımsever insanlar da.
Bir de şoför vardı, elindeki mikrofonla yolculara sürekli espriler yapan. Onun olduğu otobüste yolculuk yapmak isterdik. Bir keresinde üniformasız kontrolcüler binmiş ve şoför: "Oo, cezacılar geldi, kaçın!" demiş, bütün otobüsü güldürmüştü. Kimse inmemişti, demek hiç kaçak yolcu yoktu.
Şaka bir yana Almanya'da kaçak yolcuların devlete yıllık zararının 350 milyon euro olduğu belirtiliyor. Yetkililer sadece Berlin'de bir yılda yarım milyon kaçak yolcu yakalandığını söylüyor.
Bu kaybı kapatmak için her yıl bilet fiyatlarına zam yapılıyor. Yani biletsiz yolcuların faturası biletli yolculara kesiliyor.
Bizler kul hakkının ne demek olduğunu bilen bir milletiz ve elma tarlasına kasa koyup başında kimsenin beklemediği, elma alanın parasını kasaya attığı ve elmaları da, kasayı da kimsenin çalmadığı bir ülkede yaşıyoruz.
Tanımadığımız birisinin evimize izinsiz girip bir bardak su bile içmesini istemeyeceğimiz gibi ücretini ödemeden ulaşım araçlarına binmemeyi insan olmanın, kültürümüzün, dinimizin ve alman kanunlarının bir gereği olarak kabul etmeliyiz.
Bunlar da caydırıcı olmazsa biletsiz yolculuğun cezasının 40 eurodan 60 euroya çıktığını da hatırlatalım!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen